През 2003 г. Центровете за контрол на заболяванията издадоха Насоки за контрол на инфекциите в денталните здравни заведения. Насоките имат за цел да обучат зъболекарския персонал относно контрола на инфекциите и да предотвратят предаването на кръвни патогени.

Този изчерпателен документ обхваща: хигиена на ръцете, лични предпазни средства, контактен дерматит/алергия към латекс, дезинфекция/стерилизация, контрол на инфекциите в околната среда, водни линии/биофилми и специални стоматологични съображения като накрайници, радиографии и лабораторни процедури.

Насоките на CDC за контрол на инфекциите в стоматологични условия са базирани на доказателства и са добре документирани. Една от областите, на които трябва да се наблегне в стоматологичните стоматолози варна  кабинети, е стерилизацията на зъболекарски инструменти. Наред с правилната стерилизация на инструментите и материалите, мониторингът на стерилизатора е съществена част от програмата за контрол на инфекциите.

Много фактори могат да доведат до неуспех на стерилизацията - от процедурни грешки, които лесно се отстраняват, като претоварване, до механични проблеми, които могат да извадят стерилизатора от работа, докато не бъде извършен ремонт. Тъй като това разнообразие от фактори може да повлияе на успешната стерилизация, CDC и Американската дентална асоциация насърчават зъболекарите редовно да оценяват ефективността на своите стерилизатори в офиса.

Стерилизацията трябва да се наблюдава, като се използват както химични, така и биологични индикатори. Химически индикатори, като индикаторни ленти, трябва да се използват при всяко натоварване на инструмента. Промяната на цвета на тези индикатори показва излагане на подходящи условия за стерилизация.

Ако индикаторът не промени цвета си, това означава, че той не е бил изложен на подходящата среда за стерилизация (напр. подходящо налягане или температура). В такива случаи инструментите трябва да бъдат повторно стерилизирани. Индикаторните ленти са направени специално за определени видове стерилизатори (т.е. лентите за парни стерилизатори не могат да се използват за тестване на стерилизатори с химическа пара). Химическите индикатори не трябва да заместват биологичните индикатори, тъй като само биологичен индикатор, състоящ се от бактериални ендоспори, може да измери силата на убиване на микробите в процеса на стерилизация.