Переваги та недоліки використання картонних коробок мають свої особливості, але загалом недоліків у рази менше, ніж переваг. І це ще один вагомий аргумент, який змушує виробників різних товарів використовувати для пакування своєї продукції використовувати саме картонні коробки. Картонні коробки  сьогодні – це один із найпопулярніших видів упаковки. Не секрет, що саме їм віддають перевагу багато компаній: від найбільших виробництв до малого бізнесу. Картонні коробки підходять для дуже різної продукції: у них упаковують продукти харчування, витвори мистецтва, сувеніри, побутову техніку, документи та книги, їх використовують як тару для зберігання та транспортування різних предметів, від келихів до виробничих верстатів. Безперечними позитивними якостями картонних коробок є їхня дешевизна, екологічність і мала вага. Якісні картонні коробки здатні протистояти вологості, трясці, падінням з невеликої висоти, захищають предмети від тертя, не дають гострим предметам створювати проколи в упаковці і завдяки гофрованій основі рівномірно розподіляють навантаження по всій площі картону.

Картонні коробки прості у використанні та напрочуд функціональні. Вони дуже швидко збираються за будь-яких умов навіть непрофесіоналами. Залежно від конструкції картонних коробок можна заощадити на витраті додаткових пакувальних матеріалів. Не завжди і не скрізь для надійного пакування в картонні коробки обов'язково потрібна поліетиленова плівка або папір прокладки. Наприклад, всі моделі коробок складної форми висікання є самозбірними і збираються вручну без застосування скотчу або клею. Усі спеціально зроблені під конкретний товар картонні коробки виглядають красиво та естетично. Всі вони як бурого, так і будь-якого іншого кольору ідеально підходять для нанесення одноколірного або багатобарвного друку різної складності. Причому особливо важливо, можливості друку зображення при цьому обмежуються лише розмірами коробки. Саме зображення і колірна гама можуть бути обрані замовником повністю на свій розсуд.

Важливою перевагою картонних коробок є їхня набагато менша вага, ніж у інших видів тари. Безумовно, це завжди має вирішальне значення при виборі упаковки. Але, з іншого боку, це чудовий спосіб економити буквально на кожному транспортуванні товарів. При цьому Картонні коробки мають більшу компактність у порівнянні з будь-яким іншим видом споживчої тари, а їх легкість і практичність взагалі вищі за будь-які похвали. Будь-які товарні картонні коробки відрізняються чудовими експлуатаційними характеристиками. Практично всі конструкції картонних коробок складені таким чином, що основні елементи коробки, на які припадає більша частина навантаження, посилюються додатково, коли коробка повністю в зібраному стані. Така особливість конструкції дає можливість використовувати картонні коробки практично для будь-яких видів готової продукції або інших товарів.

Варто відзначити також універсальність картонних коробок з погляду упаковки тієї чи іншої продукції. Якісні картонні коробки виготовляються не лише відповідно до вимог Держстандарту України, а ще й у суворій відповідності до санітарних та гігієнічних норм. Картонні коробки будь-якого типу та форми є екологічно безпечним продуктом і не завдають жодної шкоди організму. Більше того, вони є безпечними навіть для дитини! Ви легко можете використовувати картонні коробки для упаковки продуктів харчування в сирому, гарячому, холодному вигляді. При цьому, залежно від типу картону або гофрокартону коробки можна застосовувати для пакування, зберігання та перевезення харчових товарів у всіх стандартних умовах зберігання та транспортування. Наприклад, картонні коробки для зберігання в холодильних і морозильних камерах, у льохах і спеціалізованих термоприміщеннях, для зберігання на вулиці або просто неба і так далі. І, мабуть, головною перевагою картонних коробок є їхня низька ціна оптом і в роздріб. Більшість моделей картонних коробок можна купити оптом на 15-20% дешевше в порівнянні з будь-яким іншим видом споживчої тари та упаковки з іншої сировини. Погодьтеся, доступна ціна на картонні коробки – це завжди дуже важливо, адже економія на упаковці автоматично знижує собівартість продукції, а отже, робить її більш конкурентоспроможною.

Але, незважаючи на всі позитивні якості, у картонних коробів є і мінуси. Хоча вони і здатні вбирати зайву вологу і захищати продукцію від вогкості, що особливо важливо при перевезенні та зберіганні продуктів харчування (наприклад, овочі, ягоди, гриби, печиво, десерти тощо) картонні коробки, все ж таки, не терплять прямого контакту з водою. А від надто високої вологості вони набухають і стають м'якими, втрачаючи свою форму і, зрештою, просто розвалюються. Ще один мінус картонних дооробок полягає в тому, що, будучи повністю натуральним матеріалом, вони сильно піддаються впливу різних факторів. Мінусом такого типу у картонних коробів можна виділити їхню низьку жаростійкість. Картонні коробки дуже легко спалахують і також швидко згоряють, тому при виникненні пожежі практично не залишають шансу врятувати упакований у них товар. Також картонні коробки (хоч із продукцією всередині, хоч без), що зберігаються на складі, банально можуть зіпсувати гризуни. На відміну від металевої та пластикової тари, картонні коробки легко і досить швидко розгризаються такими паразитами, тому вимагають у цьому сенсі певних умов зберігання. Крім того, на відміну від пластикової і скляної упаковки або стрейч-плівки, які дозволяють детально розглянути вміст перед покупкою, картонні коробки не дають такої можливості в більшості випадків. Якщо, звичайно, ви не вирішите використати картонні коробки певної конструкції. Наприклад, картонні лотки або самозбірні коробки з віконцем.